Zonnepanelen

Wilt u graag zonnepanelen laten plaatsen bij uw bedrijf of uw woning? MKB Energie Expert werkt samen met verschillende installateurs en kunnen u een scherpe prijs aanbieden.

Uw bedrijfspand of woning verduurzamen

Zonnepanelen voor woningen en bedrijfspanden

Als u zonnepanelen wilt installeren, is het mogelijk om bij ons gratis een geheel vrijblijvende offerte voor zonnepanelen aan te vragen. Dat doet u door ons offerteformulier in te vullen.

Wilt u ook zonnepanelen plaatsen voor een beter milieu? We brengen u in contact met specialisten in zonne-energie in uw buurt. Krijg de beste prijs en de juiste vakman!

Mogelijk heeft u ook recht op subsidie. Onder het offerteformulier leest u hier meer over onder het kopje ‘veelgestelde vragen’.

Offerte ontvangen?

Wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul dan het onderstaande formulier in.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) heeft u de mogelijkheid subsidie te verkrijgen voor energiebesparende en duurzame maatregelen in uw woning of bedrijfspand. In 2023 is het beschikbare budget verhoogd van € 350 miljoen naar € 560 miljoen. Dit budget is van toepassing op de volgende categorieën:

1. Zonneboilers
2. (Hybride) warmtepompen
3. Isolatiemaatregelen
4. Aansluitingen op een warmtenet
5. Een elektrische kookvoorziening

Elk jaar wordt er nieuw budget ter beschikking gesteld, en de ISDE-regeling blijft van kracht tot 2030.

Voor subsidie met betrekking tot kleinschalige windturbines en zonnepanelen is er een beschikbaar budget tot het einde van 2023, met een focus op de zakelijke markt. In 2023 is er een budget van € 30 miljoen beschikbaar voor deze doeleinden.

Zonnepanelen behoeven geen regelmatig onderhoud. Het is echter raadzaam om ze af en toe schoon te maken.

Evenzo vereist de omvormer geen regelmatig onderhoud. Zorg er echter voor dat hij niet aan overmatige hitte wordt blootgesteld en maak hem af en toe schoon met een stofdoek. Het is vermeldenswaardig dat de omvormer doorgaans eerder slijt dan de zonnepanelen zelf, en na ongeveer tien jaar kan het nodig zijn om deze een keer te vervangen. Desalniettemin is routinematig onderhoud niet noodzakelijk.

Micro-omvormers bevinden zich direct achter de zonnepanelen en kunnen door consumenten niet worden aangepast. Ze hebben doorgaans uitgebreide garanties. Mocht er desondanks een defect optreden, dan heeft dit geen invloed op de prestatie van de andere panelen.

Indien toegankelijk zonder enig risico, is het raadzaam om ze eens in de 1 tot 3 jaar extra te reinigen met een spons en lauwwarm water. Het is echter belangrijk om geen schoonmaakmiddelen of schurende borstels te gebruiken bij het schoonmaken van uw zonnepanelen.

Zowel op platte daken als schuine daken kunnen zonnepanelen worden geïnstalleerd. Zonnepanelen die op het zuiden zijn gericht, genereren de hoogste stroomopbrengst. Echter, panelen die zijn georiënteerd naar het (zuid)oosten en (zuid)westen presteren ook goed, hoewel hun opbrengst iets lager kan zijn, ergens tussen de 10% en 20% minder dan panelen op het zuiden gericht.

Zonnepanelen presteren optimaal op daken met een hellingshoek van 36 graden. Als uw dak naar het noorden is gericht, is het gunstiger om een kleinere hellingshoek te hebben om ervoor te zorgen dat de panelen zoveel mogelijk zonlicht opvangen.

Tijdens een technische inspectie zal een adviseur uiteraard aanbevelen wat in uw specifieke situatie het meest geschikt is.

Het benodigde aantal zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals uw (verwachte) stroomverbruik, de beschikbare oppervlakte/vrije ruimte op uw dak, en de opbrengst van de zonnepanelen.

Zonnepanelen komen meestal voor in blauwe of zwarte uitvoering. Naast het kleurverschil, is er ook een materiaalverschil. Blauwe panelen worden vervaardigd met polykristallijn materiaal, terwijl zwarte panelen van monokristallijn materiaal zijn gemaakt. Dit leidt tot de termen “poly panelen” voor blauwe panelen en “mono panelen” voor zwarte panelen. Over het algemeen wordt gezegd dat zwarte panelen een iets betere opbrengst hebben dan blauwe panelen, maar dit verschil is minimaal. Zwarte panelen wekken bij direct zonlicht (wanneer de zon loodrecht op het paneel schijnt) iets meer energie op dan blauwe panelen. Aan de andere kant genereren blauwe panelen iets meer energie bij indirect zonlicht.

De terugverdientijd verschilt per individu en wordt beïnvloed door diverse factoren, zoals de aanschafkosten, de oriëntatie en hellingshoek van het dak, het aantal geïnstalleerde zonnepanelen, de jaarlijkse opbrengst in kilowattuur (kWh), en de stroomtarieven.

Over het algemeen ligt de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 6 en 8 jaar. U kunt met behulp van onze zonnepanelencheck snel berekenen hoeveel u jaarlijks kunt besparen met zonnepanelen.

Bij de aanschaf van zonnepanelen komt u in aanraking met de salderingsregeling. Met zonnepanelen genereert u elektriciteit. Wanneer u stroom opwekt maar deze niet direct in uw woning verbruikt, levert u elektriciteit aan het elektriciteitsnet. Dit resulteert in het terugdraaien van uw energiemeter of het registreren van de teruggeleverde elektriciteit door een slimme meter.

Effectief gezien verkoopt u dus de opgewekte energie terug aan uw energieleverancier. U hoeft uw energieleverancier geen factuur te sturen; in plaats daarvan wordt de opgewekte stroom verrekend met de stroom die u van het elektriciteitsnet afneemt, dit wordt ‘salderen’ genoemd. Voor elke kilowattuur (kWh) die u ’teveel’ produceert, ontvangt u een terugleververgoeding.

De huidige salderingsregeling geldt tot 2026 en zal daarna geleidelijk worden afgebouwd, tot 2031. Dit betekent dat u jaarlijks een beetje minder stroom mag salderen, en vanaf 2031 zal het niet meer mogelijk zijn om te salderen.

Zeker weten! Ondanks de kortere dagen en minder intense zon tijdens de herfst- en wintermaanden, blijven zonnepanelen rendabel. Er is nog steeds zonlicht gedurende deze periode, hoewel de opbrengst wat lager kan zijn in vergelijking met de lente- en zomermaanden met meer zonuren. Toch wekken zonnepanelen gedurende de herfst- en wintermaanden elektriciteit op, zij het in mindere mate. De exacte opbrengst is, naast seizoensinvloeden, afhankelijk van andere factoren.

 
Scroll naar boven